wtorek, 16 lutego 2016

Cukinia faszerowana kuskusem i pieczarkami

Faszerowane warzywa przyrządzam na różnorodne sposoby, najczęściej nadziewam je mięsem mielonym lub kurczakiem. Dzisiejsza wersja zawiera kuskus, warzywa, pieczarki i boczek - z pominięciem ostatniego danie łatwo zmienić na potrawę wegetariańską. Taki farsz można tez zapiec w bakłażanie lub papryce. Smacznego:)

na 2-3 porcje:

średniej wielkości cukinia,
ok. szklanki ugotowanego kuskusu,
200-250 g pieczarek,
marchewka,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
opcjonalnie kilka grubych plastrów boczku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, papryka słodka lub/i ostra
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu lub żółtego sera

sos pomidorowy:

mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można zastąpić passatą, przecierem lub pomidorami z puszki),
ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu jarzynowego albo drobiowego,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku), 
sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki



Przekroić cukinię, wydrążyć pestki. Marchew zetrzeć na tarce, cebulę i czosnek drobno posiekać, pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Pokrojony w kostkę boczek usmażyć na chrupko, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, odłożyć. Warzywa z grzybami szybko przesmażyć na patelni po boczku (czosnek wrzucić na końcu), połączyć z kuskusem i boczkiem. Doprawić, dodać natkę, dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem nadziać połówki cukinii. Sos: na patelni zeszklić drobno posiekane cebulę i czosnek, dodać koncentrat. Dolać bulion lub wodę, wymieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Na dno blaszki wylać sos pomidorowy, ułożyć połówki cukinii, opcjonalnie posypać serem. Piec w 180 stopniach około 25 minut (lub do miękkości warzyw; gdyby sos za szybko wyparował, można dolać trochę wody lub bulionu). Podawać z zestawem surówek.


25 komentarzy:

  1. Faszerowałam kuskusem i mięsem mielonym,bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Faktycznie smacznie wygląda... sama bym teraz takie zjadła :D

      Usuń
  3. Dawno nie jadłam cukinii :) Ciekawe danie, musi być bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  4. kolejny przepis wart zanotowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... uwielbiam w tym wydaniu ! ale nigdy nie dawałam marchwi

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, chętnie zjadłabym taką cukinię, tak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczerze to nigdy nie jadłam jeszcze cukinii ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. apetyczna, lubię faszerowane warzywa

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię warzywa faszerowane, fajnie, że kuskus, bo zwykle pojawia się w takich potrawach ryż, a ten już mi się trochę znudził. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam cukinię w każdej postaci. Z przyjemnością wypróbuje więc i taką nadziewaną kuskusem. Lekko, zdrowo i do tego bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę wypróbować ten sos pomidorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię faszerowane warzywa. Twój pomysł jak zwykle bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda apetycznie! uwielbiam cukinię, więc chętnie wypróbuję;)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie i zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio robiłam cukinię faszerowaną mięsem mielonym, ale sosu z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  16. taki obiad to mi się podoba :) mmm.. musiało smakowac nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie. Cukinię nadziewaną bardzo lubią moi domownicy, taka z kurczakiem i pieczareczkami pycha!

    OdpowiedzUsuń
  18. wow! muszę i ja tego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Yummy. This is something I also frequently make :) I like to fill zucchini with couscous, quiona, rice, amaranth or millet.
    Its so exciting that the weddding os getting so close now! I feel like it was yesterday that you wrote me that you will get married! I am really really excited for you!
    I am wishing you a most wonderful weekend : )
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń