piątek, 19 lutego 2016

Pieczony kurczak w ziołach prowansalskich

Mój ulubiony kurczak to zawsze ten pieczony. Moim zdaniem smażenie nie gwarantuje efektu, na jakim zależy mi przy mięsie: powinno być soczyste, miękkie, delikatne i aromatyczne. Z chęcią wymyślam więc nowe marynaty do drobiu - ostatnio jej składnikami były zioła prowansalskie i ocet balsamiczny, który nie tylko nadaje kurczakowi piękny kolor, ale też powoduje, że jest bardziej kruche i delikatne. Polecam, smacznego:)

Polecam tez wiele innych moich przepisów na pieczonego kurczaka, np.: kurczaka pieczonego z ziemniakami, kurczaka w cytrynowo-ziołowej marynacie, kurczaka pieczonego z dynią piżmową

3-4 udka z kurczaka,

na marynatę:
3-4 łyżki oliwy lub oleju,
2-3 łyżki octu balsamicznego,
łyżka ziół prowansalskich,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1/2 łyżeczki granulowanej cebuli,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
opcjonalnie szczypta chili,
sól, pieprz

opcjonalnie:
kilka małych ziemniaków,
pół małej cukinii,
ok. 150 g pieczarek,
cebula,
kilka ząbków czosnku,
marchewka,
sól, pieprz,tymianek, rozmaryn, granulowany czosnek

Połączyć składniki marynaty. Udka z kurczaka pozbawić skóry (opcjonalnie) i dokładnie pokryć je marynatą, odstawić na 30 minut. W tym czasie pokroić warzywa na kawałki równej wielkości (ząbki czosnku zostawić w całości), wysypać z pieczarkami na delikatnie natłuszczoną blaszkę. Doprawić i wymieszać. Dodać kurczaka. Piec w 200 stopniach ok. 45 minut (czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i warzyw). Podawać z zestawem surówek.



30 komentarzy:

  1. Takie obiady bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Look yummy! xoxo

    www.love-joice.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię woń ziół prowansalskich ;) Wszystko takie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada pysznie chetnie bym zjadla

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam kurczaka z warzywami. zawsze i wszędzie :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie kurczaki lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wygląda!
    Ja jeszcze nie używałam nigdy octu balsamicznego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam :) I właśnie mi się zachciało takiego kurczaka :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pieczonego kurczaka, z takimi dodatkami musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam tak podanego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak otworzysz restaurację, będę Twoją pierwszą stałą klientką:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe danie. Fantastycznie przygotowałaś swojego kurczaka. W ziołach... umm, pachnie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super smaczny jest taki kurczak :) I jak pachnie :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetyczne to danie. Dobrze doprawiony pachnący kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zioła prowansalskie również używam do kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam pieczone warzywa, kurczaka również- obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Totalnie zgłodniałam, wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda wspaniale. Dobrze, że już jestem po obiedzie ;) bo bym biegła do kuchni robić

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam! Ślinka cieknie! :) Pozdrawiam, melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo apetyczne. Takie warzywa przygotowane w piekarniku uwielbiam, a jeśli danie jest do tego zdrowe i jednocześnie dość szybkie w przygotowaniu to niczego więcej nie potrzeba do szczęścia :) Na pewno wypróbuję kiedyś Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  21. Danie jakby wyjęte z mojej kuchni. Tak przygotowany kurczak wychodzi zawsze soczysty. I również eksperymentuję z różnymi przyprawami i dodatkami. Twoja propozycja jest bardzo apetyczna. I w dodatku z moją ukochaną cukinią :) Piekłaś pod przykryciem, czy nie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez przykrycia, wtedy kurczak się ładnie zarumienia:)

      Usuń
  22. Kurczak w towarzystwie tych warzyw wygląda wspaniale i apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Pięknie upieczona , chrupiąca skórka a do tego warzywa...danie idealne:)

    OdpowiedzUsuń