środa, 7 października 2015

Ziołowy kurczak pieczony z dynią piżmową i ziemniakami

Jeśli przyrządzam obiad z udek kurczaka, prawie zawsze piekę je z warzywami. Idealne były udka z ziemniakami, pyszne z papryką i pomidarami lub w marynacie (cytrynowej, miodowej) albo panierce. Ostatnio, inspirując się kuchnią amerykańską, upiekłam kurczaka z pyszną dynią piżmową - otwieram tym samym sezon dyniowy na blogu:) Warzywa i mięso zamarynowałam w aromatycznej mieszance włoskich ziół, które świetnie zarówno do drobiu, jak i dyni (uściślę, że dynia na fotografii nie jest dynią piżmową; piżmowa ma charakterystyczny gruszkowaty kształt). Naprawdę polecam, smacznego:)


4-6 udek kurczaka (pałek),
pół dyni piżmowej,
ok. 5 małych ziemniaków,
czerwona cebula,
4-6 ząbków czosnku,
ok. 6 łyżek oliwy (u mnie ekologiczna oliwa ze sklepu Smaki Ziemi),
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek, bazylia, oregano, chili w proszku,
garść posiekanej pietruszki

Obrać warzywa (oprócz czosnku). Dynię i ziemniaki pokroić na kawałki podobnej wielkości, cebulę w ósemki. Mięso i warzywa pokroić oliwą, ułożyć na blaszce, równomiernie posypać przyprawami i ziołami. Dokładnie wymieszać (ja marynowałam wcześniej udka ok. 30 minut, ale można pominąć ten krok). Piec ok. 45-60 minut w 200 stopniach. Gotowe danie posypać natką pietruszki, podawać z sałatą.



34 komentarze:

  1. Pyszny musi być ten kurczak, a do tego niesamowicie dobrałaś do niego dodatki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na wykorzystanie dyni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kolorowo, pycha aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ połącznie kolorów i smaków :)
    świetna propozycja na obiad, zapisuję i przygotuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kurczaka z dynią jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O dyni piżmowej jeszcze nie słyszałam :) a już w połączeniu z kurczakiem w ogóle

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie dania należą do moich ulubionych. Banalne w wykonaniu. W zasadzie same się robią. A wyglądają nieziemsko i smakują bajecznie :)
    Pyszna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pałki i w dodatku z ziołami :3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda odjazdowo i jakie piękne, kolorowe!
    To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetycznie to wszystko wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego kurczaka, to ja bym zjadła :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja jakoś nie mogę się do dyni przekonać...po prostu mi nie smakuje, ale może w tej wersji mi podejdzie?

    OdpowiedzUsuń
  13. Chyba jeszcze nigdy nie jadłam dyni :D

    OdpowiedzUsuń
  14. a to psikus kurczaka w dyni jeszcze nie jadłam:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Musiało pięknie pachnieć w domu... Moje ulubione smaki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakim piękny kolorowy Twój kurczak. Tak podany, pewnie zniknął w oka mgnieniu :) Pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie jadłam dyni ! Wyobrażasz to sobie ? hahaha :) Ale dzięki Tobie czas na wypróbowanie. Obiad w moich klimatach więc zrobię. Zapraszam na najnowszą recenzję.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pieknie wygląda i na pewno tak samo swietnie smakuje. Jeestem tego pewna

    OdpowiedzUsuń
  19. dziś mam ochotę na placki z dyni:D

    OdpowiedzUsuń
  20. Narobiłaś mi apetytu Ty Wstrętniuchu! :))
    Zapraszam na rozdanie

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny pomysł na obiadek. Pysznie i sycąco.

    OdpowiedzUsuń