wtorek, 10 marca 2015

Ziemniaczana zapiekanka z rybą i sosem porowym

Ziemniaczane zapiekanki są jednymi z moich ulubionych, zazwyczaj dodaję do nich kawałki kurczaka lub mielonego mięsa. Ostatnio wypróbowałam wersję z rybą i okazała się ona równie smaczną wersją. Do jej przyrządzenia możemy użyć dowolnej ryby, wcześniej usmażonej, upieczonej lub ugotowanej. Smacznego:)

 Polecam też mojego łososia w porach , zapiekankę ziemniaczaną z sosem czosnkowym i zapiekankę ziemniaczaną z szynką

dla 3 osób:
ok. 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków,
ok. 500 g usmażonej, upieczonej lub ugotowanej ryby (filet, u mnie dorsz),
250 ml śmietanki 18 %,
łyżka lub dwie mąki,
mały por,
sok z cytryny (do smaku)
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek,
opcjonalnie odrobina tartego parmezanu na wierzch

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.  Rybę podzielić na małe kawałki. Przygotować sos: pora pokroić na plasterki, przesmażyć na patelni kilka minut, zalać śmietanką rozrobioną wcześniej z mąką, wymieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. W naczyniu do zapiekania układać warstwami ziemniaki, rybę i sos (każdą warstwę doprawić), opcjonalnie posypać startym parmezanem i zapiekać w 180 stopniach ok. 20 minut.




26 komentarzy:

  1. O z przyjemnością wypróbuję. Kurcze zazdroszczę czasu na gotowanie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej rybnej zapiekanki nie jadłam, ciekawy przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie mogę wchodzić po 19:00 na Twojego bloga, bo patrząc na to co upichciłaś za każdym razem robię się głodna;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna propozycja, szybki do przygotowania a pyszny obiadek

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy pomysł. Zazwyczaj u nas są mięsno-ziemniaczane zapiekanki, ale z rybą jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana ja przez Ciebie to już sobie zeszyt muszę założyć, bo to jest kolejny przepis, który chciałabym zachować na więcej niż jeden raz.Danie wydaje się całkiem proste i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na zapiekankę z rybą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z rybą to zapiekanki jeszcze nie robiłam. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jako zapiekanki ja też jeszcze ryby nie przyrządzałam, ale w innej wersji tak. Chętnie skosztowałabym kawałeczek. Wiecie po co? Żeby sprawdzić, czy od razu przygotować ją z dwóch porcji ;)))) bo wszystko co smaczne u mnie znika z prędkością światła i z reguły od razu robię duuużo :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak Marzenka - z rybą zapiekanki jeszcze nie robiłam, ale pomysł świetny !

    OdpowiedzUsuń
  11. O takiej zapiekanki z rybą jeszcze nigdy nie jadłam :) Jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak zawsze wygląda przepysznie :)

    Pozdrawiam i życzę udanego tygodnia :)
    Anru

    OdpowiedzUsuń
  13. Palce lizać :) Zapiekanka smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo, bardzo mi się podoba, super!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale narobilas mi apetytu. Pychotka. Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
  16. Kocham to danie! Robie je prawie identycznie! Mało tego.. Czeka w mojej "poczekalni" dań do opublikowania;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale zrobiłaś mi smaka :D
    pozdrawiam, www.mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Thank you a lot for your last thoughtful comment! It always makes me happy when you share your thoughts with me!
    Unfortunatly I cannot identify what this delious gratin is... is it with cabbage?
    And by the way, did the package arrive yet???
    xx

    OdpowiedzUsuń