środa, 8 lutego 2017

Pomarańczowe bułeczki / Orange Rolls

Ciasto drożdżowe najczęściej piekę w formie moich ulubionych amerykańskich bułeczek. Pokazywałam je w wersji z rabarbarem, jabłkami, dżemem i cynamonem. Dziś ich zimowa, cytrusowa wersja- ze skórką pomarańczową i gęstym lukrem. Jeśli chcemy, by smak pomarańczy był intensywniejszy, wnętrze bułeczek możemy posmarować dżemem pomarańczowym. Będą idealne z kubkiem ciepłej czekolady lub kakao. Smacznego:)

Przepis na ciasto drożdżowe znalazłam tutaj.

szklanka mleka,
2 jajka,
80 g cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g szklanki mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży

nadzienie:
2 łyżki miękkiego masła,


skórka z 2-3 pomarańczy,
1/3 -1/2 szklanki cukru,

polewa:

1/4 szklanki kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Twój Smak, Philadelphia),
łyżka miękkiego masła,
cukier puder (do smaku)
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
skórka z 1/2 pomarańczy,
kilka łyżek soku pomarańczowego


 Podgrzać mleko z cukrem (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10 minut, można podsypać delikatnie mąką), po 5 minutach stopniowo dodawać masło i dalej zagniatać. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na  godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Posmarować równomiernie masłem. Posypać cukrem i skórką z pomarańczy. Zwinąć w rulon. Kroić na plastry, odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia (jeśli bułeczki mają być do odrywania, nie trzeba zostawiać odstępów lub zostawić małe przerwy). Piec w 180 C przez 25 minut. Połączyć składniki polewy do otrzymania konsystencji gęstego lukru, polać bułeczki.


ENGLISH:


for the dough:

250 ml of milk,
2 eggs,
80 g of sugar,
125 g of melted butter,
a pinch of salt,
640 g of flour,
30 g of fresh yeast

for the filling:

2 Tbsp of butter (room temperature),
1/3 -1/2 cup of sugar,
zest of 2-3 oranges,

for the glaze: 

1/4 cup of cream cheese,
1 Tbsp of soft butter,
icing sugar (to taste),
1/2 tsp of vanilla extract,
zest of 1/2 orange,
few Tbsp of orange juice

Mix the milk with sugar and heat it through (the milk should be warm, not hot!). Add the yeast, mix and set aside for 5 to 10 minutes. Sift the flour, combine with salt, eggs and yest mixture. Knead the dough for about 10 minutes. After 5 minutes of kneading, gradually start to add butter. Knead until the butter is absorbed and the dough is smooth and soft. Cover with kitchen towel, and place it somewhere warm for about an hour or until it has almost doubled in size. Dump the dough onto your work surface, (flour it a little if necessary) and deflate it. Roll it out into a rectangle (30x50cm, 0,5 cm thick). Spread the soft butter over the top and sprinkle over the sugar and orange zest. Starting from one of the long ends, tightly roll the dough into a jelly roll form. Cut into even slices and place them in a baking pan covered with parchment paper. Cover with kitchen towel and let it rise for about 45 minutes. Preaheat your oven to 180 C, bake for about 25 minutes. Mix all the glaze ingredients to reach a consistency of a thick glaze, pour it over baked rolls. Enjoy:)




47 komentarzy:

  1. Uwielbiamy takie drożdżowe bułeczki :)
    Ale z nadzieniem pomarańczowym jeszcze nie robiłam.
    Spróbuję.
    Buziaki Kochana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty to zawsze takiego smaka narobisz...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym taką bułeczkę ze smakiem! Myślę, że na jednej by się nie skończyło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. That sounds so yummy! I am sure I would love it!
    Have a nice day

    OdpowiedzUsuń
  5. Widziałam dzisiaj bardzo podobne w DDTVN i spróbowałam zrobić! Wyszły fenomenalne! Robiłam z mielonymi daktylami, skórka z pomarańczy i cynamonem PYYYCHA! Twoich tez oczywiście spróbuję :) chyba się powtarzam ale ŚWIETNY BLOG ♡

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna propozycja na pieczywo śniadaniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja mama upiekła dziś coś bardzo podobnego, tylko, że w formie jednolitego ciasta. Szkoda, że nie można go wydzielić na takie urocze, piękne bułeczki. Doskonałe! Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo smakowicie:) aż się zrobiłam głodna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pysznie wyglądają i jak kuszą ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Amaizing post! Photos are great! :)
    Hope you'll visit my blog and click on links at the end of my last post :)
    http://beautyshapes3.blogspot.hr/2017/01/night-out-outfit-nastydresstwinkledeals.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Beautiful presentations, Natalia! They look delicious! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. super bułeczki :) w sam raz do kubka kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wyglądają i pewnie tak samo smakują

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też bardzo lubię drożdżowe wypieki. Twoje bułeczki są świetne, bo z akcentem pomarańczowym. Och, chciałoby się zjeść taką bułeczkę na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastyczne! To było by pyszne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Całość wygląda jak dzieło sztuki, aż żal zjadać:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Możesz mi takie przygotować. *.* Wyglądają bajecznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Chyba najbardziej będe tęskniła za ciastami drożdżowymi jejku jak to cudownie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale apetyczne!!! ja uwielbiam drożdżowe wypieki <3

    OdpowiedzUsuń
  20. brzmi kusząco :)

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia ! :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  21. bułeczki jak marzenie, a jeszcze to pomarańczowe nadzienie, po prostu bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  22. No nie wstyd Tobie tak kusić? :P

    OdpowiedzUsuń
  23. Natalia
    oczu nie można oderwać od Twoich bułeczek. Mamy nadzieję,że troszkę zostało. Wstawiaj wodę na kawę, wpadamy na ten cudowny rarytas:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda cudownie! Az człowiek chce zapomniec o liczneiu kalorii <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Na zimowe wieczory idealne, choć w sumie nie tylko na wieczory ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Mmm... wygląda smakowicie! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  27. aż się głodna zrobiłam :D Smakowicie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Jak zawsze bardzo smacznie u ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Mniam, zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  30. yummy, this looks very delicious! thanks for the recipe :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo apetycznie wyglądają, zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  32. Wyrosły i wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Mąka pszenna nie dla mnie, ale nie zmienia to faktu, że wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Pięknie Ci wyszły - mniam! :]

    OdpowiedzUsuń
  35. Bułeczki pysznie wyglądają :) Przypominają mi istnie tradycyjne bułki ze serem :)

    Pozdrawiam serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  36. uwielbiam te bułeczki! nie sądziłąm, ze kiedykolwiek znajdę na nie przepis.. Zawsze je jem w pobliskiej piekarni:D

    OdpowiedzUsuń