wtorek, 30 czerwca 2015

Żółte curry Pukka według Jamiego Olivera

Zaraz po kuchni włoskiej moją ulubioną jest kuchnia indyjska. Za każdym razem, gdy mam ochotę na pikantne smaki, sięgam właśnie po coś indyjskiego. Tym razem wybrałam kolejny przepis genialnego Jamiego, który znalazłam w jego książce pt.: ,,Gotuj sprytnie jak Jamie". Polecam, smacznego:)

Polecam też moją indyjską potrawkę z kurczakiem i dynią.


na 3-4 porcje:

2 cebule,
3-4 ząbki czosnku,
kawałek imbiru wielkości kciuka,
2 żółte papryki,
500 ml bulionu drobiowego,
1/2 pęczka świeżej kolendry,
papryczka chili (lub chili w proszku),
łyżeczka płynnego miodu,
łyżeczka mielonej kurkumy,
2 łyżeczki przyprawy curry,
7-8 pałek kurczaka,
puszka ciecierzycy (400 g),
łyżeczka przecieru pomidorowego,
sok z cytryny do smaku,
sól, pieprz
ryż do podania


Obrać cebulę, imbir i czosnek. Usunąć gniazda nasienne z papryk. Do malaksera włożyć jedną cebulę, jedną paprykę, ząbki czosnku i imbir. Dodać chili, kolendrę, miód i przyprawy; zmiksować wszystko na gładką pastę.  Przesmażyć doprawionego solą i pieprzem kurczaka na małej ilości oliwy, aż do zrumienienia (ok. 10 minut). Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojone na duże kawałki cebulę i paprykę, po kilku minutach smażenia dodać pastę, wymieszać, a po kolejnych kilku minutach wlać bulion, dodać odsączoną ciecierzycę, przecier i kurczaka. Całość gotować pod przykryciem ok. 45 minut lub do czasu, gdy sos zgęstnieje. Gotowe danie podawać z ryżem, posypane kolendrą i skropione sokiem z cytryny.




poniedziałek, 29 czerwca 2015

Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką

Sezon truskawkowy pomału się kończy i będzie to chyba ostatni z moich przepisów na deser z tymi owocami. Tym razem bardzo proste i szybkie ciasto ucierane, do którego możemy dodać ulubione owoce. Podczas przygotowań należy pamiętać o tym, by składniki były w temperaturze pokojowej. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 20x30:

200 g masła,
szczypta soli,
160 g cukru,
4 duże jajka,
200 g mąki,
40 g mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
600 g truskawek

na kruszonkę:
150 g mąki,
50 g cukru pudru,
100 g masła (u mnie trochę więcej)

Przygotować kruszonkę: posiekać wszystkie składniki, a następnie rozetrzeć palcami na okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej masła; jeśli będzie za mokra, więcej mąki. Odłożyć do lodówki.

Połączyć przesianą mąkę (oba rodzaje) z proszkiem. W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać jajka (po jednym, po czym dokładnie miksować i dodawać kolejne). Wsypać mąkę z proszkiem i szybko połączyć całość szpatułką. Przełożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę, wyrównać, ułożyć przekrojone na pół truskawki i posypać kruszonką. Piec w 175 stopniach około 45 minut.


niedziela, 28 czerwca 2015

Zapiekanka z ziemniakami i kapustą

Dziś niezwykle sycąca propozycja na trochę chłodniejsze dni lata. Zapiekanki ziemniaczane lubię chyba najbardziej ze wszystkich zapiekanek - z kapustą przyrządziłam ją po raz pierwszy, ale efekt był bardzo udany. Okazuje się, że jej młoda odmiana sprawdza się świetnie również w takich daniach. W wersji wegetariańskiej możemy zrezygnować z boczku i zastąpić go ulubionymi warzywami. Smacznego:)

Polecam też inne moje ziemniaczane zapiekanki: z szynką, rybą lub sosem czosnkowym.

na 3 porcje:
7-8 małych ziemniaków,
mała główka kapusty (lub pół dużej),
ok. 300 g boczku,
2 marchewki,
mały por lub cebula,
2-3 ząbki czosnku,
duże jajko,
mały kubeczek kwaśnej śmietany,
opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu lub innego sera,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ziemniaki ugotować wraz z marchewką w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić na grube plastry. Kapustę poszatkować. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na patelni, odłożyć. Na patelnię po boczku wrzucić kapustę i drobno posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany czosnek i szybko przesmażyć (do miękkości warzyw). Dokładnie połączyć jajko ze śmietaną, dodać odrobinę soli i pieprzu. W naczyniu do zapiekania układać ziemniaki (doprawić je solą, pieprzem i odrobiną gałki), marchewkę, kapustę z boczkiem i ser - każdą warstwę zalać kilkoma łyżkami śmietany wymieszanej z jajkiem. Na górze powinny się znaleźć ziemniaki oblane zalewą i posypane odrobiną sera. Piec w 180 stopniach do czasu zarumienienia, rozpuszczenia parmezanu i ścięcia zalewy (około 15 minut).

sobota, 27 czerwca 2015

Kurczak w parmezanie

Kuchnia włoska zazwyczaj mnie nie zawodzi - podobnie było w przypadku kurczaka w parmezanie. Przepis jest banalnie prosty, to tak naprawdę kotleciki z kurczaka pieczone w pomidorowym sosie pod kołderką z sera. Tak podanego kurczaka widziałam na wielu włosko-amerykańskich blogach i w końcu postanowiłam przyrządzić swoją wersję. Danie będzie idealne z makaronem lub ryżem. Polecam, smacznego:)

na 3 porcje:
podwójna pierś z kurczaka,
ok. szklanki bułki tartej,
1-2 jajka,
kulka mozzarelli,
ok. 1/2-3/4 szklanki startego parmezanu,
puszka pomidorów (400g),
cebula,
2 ząbki czosnku,
1/4 - 1/3 szklanki czerwonego wina,
sól, pieprz, oregano, bazylia (suszona i/lub świeża)

Piersi podzielić na kotleciki, delikatnie rozbić, przyprawić, panierować w jajku i bułce tartej. Mięso usmażyć i odłożyć. Przygotować sos: cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, szybko przesmażyć na patelni po kurczaku, zalać winem i zredukować. Dodać pomidory, doprawić i dusić ok. 25 minut do rozpadnięcia się pomidorów i  zgęstnienia sosu. Na blaszkę wylać część gotowego sosu pomidorowego, ułożyć usmażone kotleciki, przykryć pozostałym sosem. Każdy kotlecik posypać parmezanem i obłożyć plastrem mozzarelli. Zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera w 180 stopniach.

czwartek, 25 czerwca 2015

Tabbouleh

Tabbouleh to arabska sałatka z kaszy bulgur lub kuskusu, do której tradycyjnie dodaje się do świeże warzywa i sporo ziół, zwłaszcza natki pietruszki. Dzisiejsza propozycja to moja wersja tej popularnej sałatki - będzie idealna jako lekka kolacja lub dodatek do mięs z grilla. Smacznego:)

ok. 1/2 - 3/4 szklanki suchego kuskusu,
3/4 szklanki wrzątku lub bulionu,
kilka małych ogórków gruntowych,
2 pomidory,
pół dużej papryki,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
pęczek natki pietruszki (może być jeszcze więcej),
2-3 łyżki posiekanej kolendry,
1-2 łyżki posiekanej mięty,
sok z cytryny (do smaku),
oliwa z oliwek,
sól, pieprz

Kuskus zalać gorącą wodą lub bulionem w proporcji 1:1. Przykryć i odstawić do wchłonięcia płynu. Pomidory, paprykę i ogórki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić wraz z pozostałymi warzywami w kosteczkę. Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku świeżymi ziołami, solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny. Schłodzić.

środa, 24 czerwca 2015

Białkowe muffinki z truskawkami

Często po wypiekach, zwłaszcza tart, zostają mi białka. Zawsze je zamrażam i staram się wykorzystać podczas przygotowania innych słodkości, na przykład popularnego Pieguska. Ostatnio z samych białek udało mi się upiec muffinki z owocami. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)

5 białek,
300 g mąki pszennej,
3/4 szklanki brązowego cukru,
100 ml oleju,
100 ml mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka truskawek,
skórka starta z cytryny lub pomarańczy

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie wlać mleko i olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek i skórkę z cytrusów, dokładnie połączyć. Masę przekładać do natłuszczonych foremek, do każdej babeczki nałożyć kilka kawałków truskawek. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Potrawka z kurczakiem i jarmużem

Na działce wyrosły nam już pyszne młode listki jarmużu - takie są idealne do sałatek, a nawet kanapek, ale świetnie sprawdzą się w delikatnej potrawce z mięsem kurczaka. Jako że jest to przepis improwizowany, do tego dania polecam użyć ulubionych warzyw. Podawać z kaszą, kuskusem, ryżem lub ziemniakami.
Smacznego:)

dla 3 osób:

podwójna pierś kurczaka,
duża garść jarmużu,
1-2 marchewki,
pietruszka,
ćwierć selera,
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek bulionu drobiowego,
łyżka mąki,
łyżka masła,
ok. 1/3 szklanki śmietanki 18%,
sól, pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie curry),
natka pietruszki

Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić i usmażyć na małej ilości tłuszczu prawie do miękkości. Odłożyć na bok. Na patelnię po mięsie wrzucić łyżkę masła, startą na tarce o grubych oczkach włoszczyznę, chwilę smażyć, dodać drobno posiekaną cebulę, a po chwili czosnek. Dorzucić mięso i zalać bulionem, tak, by lekko zakrywał mięso. Dusić krótko, aż składniki będą miękkie i wrzucić jarmuż. Poczekać chwilę, aż listki zmiękną. Zagęścić sos mąką rozmieszaną ze śmietanką (gdyby sos nie gęstniał, dodać więcej mąki), doprawić i posypać natką pietruszki.

sobota, 20 czerwca 2015

Truskawkowo-jogurtowe lody na patyku

Uwielbiam moje nowe foremki do lodów na patyku i w tym sezonie zamierzam testować wiele przepisów na domowe lody czy sorbety. Dzisiejsza propozycja to tak naprawdę mrożony jogurt z owocami, który może być ciekawą alternatywą dla pełnych chemii sklepowych deserów. Podane proporcje są orientacyjne, ilość składników dostosowujemy do smaku i oczywiście możemy użyć dowolnych owoców. Smacznego:)

duży kubek jogurtu greckiego,
ok. 10 dużych truskawek,
opcjonalnie miód lub cukier puder (do smaku),
opcjonalnie łyżeczka lub dwie dżemu truskawkowego

Truskawki pozbawić szypułek i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami - najlepiej użyć widelca (niektóre owoce można rozgnieść, inne zostawić w kawałkach). Sprawdzić, czy nie potrzeba dodać więcej cukru/miodu lub owoców. Przelać do foremek (najlepiej do 3/4 wysokości) i mrozić całą noc. Gotowe lody najłatwiej wyciągnąć po zanurzeniu foremki w gorącej wodzie.

piątek, 19 czerwca 2015

Włoskie ciasto na pizzę

Wielokrotnie wspominałam o mojej miłości do włoskiej kuchni. Mimo ze uwielbiam domową pizzę na grubym cieście, która jest szybsza i prostsza w wykonaniu, to kiedy mam ochotę na prawdziwie włoskie smaki, zawsze sięgam po ten przepis. Z podanych proporcji wychodzą 4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm. Ja niestety nie mam jeszcze kamienia do pieczenia pizzy, ale na blaszce również wychodzi smaczna. Moimi dodatkami tym razem były pomidory, mozzarella, parmezan i bazylia. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)

 ciasto:
600 g mąki (najlepiej typ włoski 00, ale można wykorzystać 450, 500 lub inny typ),
365 ml ciepłej wody,
24 g świeżych drożdży,
1 i 1/2 łyżki oliwy,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru

sos:
puszka pomidorów 400 g,
łyżka oliwy,
mały ząbek czosnku.
łyżeczka oregano,
1/2 łyżeczki soli

Z podanych składników ciasta odjąć 1/3 szklanki wody i łyżkę mąki, dodać cukier, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie. W dużej misce umieścić mąkę, rozczyn, wodę, oliwę i sól. Wymieszać składniki i  wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Po tym czasie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum  godzinę do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Sos: przecisnąć przez praskę ząbek czosnku, przesmażyć go szybko na oliwie, a następnie dodać resztę składników sosu. Sos gotować na wolnym ogniu przez minimum 40 min. żeby mocno się zredukował i zgęstniał. Na koniec zmiksować sos blenderem. Wyrośnięte ciasto ugnieść kilka razy i podzielić na 4 równe części, rozciągnąć je palcami na natłuszczonych blaszkach - można zrobić pizzę jeszcze cieńszą niż moja i ukształtować rant. Każdy placek posmarować sosem, a na nim ułożyć ulubione dodatki. Piec w najwyższej temperaturze piekarnika przez ok. 10-15 minut.

środa, 17 czerwca 2015

Sałatka z jajkiem, szynką i rokpolem

Sałatki jadam cały rok, ale latem są najsmaczniejsze. Tym razem proponuję prostą sałatkę z rokpolem i sezonowymi warzywami. Rokpol możemy zastąpić ulubionym serem z niebieską pleśnią, a nawet serem żółtym. Pyszna na lekką kolację lub jako przystawka. Smacznego:)

na 2 porcje:

2 garści mieszanki ulubionych sałat,
ok. 100 g rokpola,
3 jajka na twardo,
2 pomidory,
kilka plasterków ulubionej szynki,
ogórek,
kilka rzodkiewek,
szczypiorek,
kilka łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu plus kilka łyżek majonezu,
sól, pieprz

Jajka i pomidory pokroić w ósemki, ogórka i rzodkiewkę na cienkie plasterki, szynkę w paski lub kosteczkę. Wymienione składniki ułożyć na sałacie, wkruszyć ser i posypać szczypiorkiem. Śmietanę połączyć z majonezem, doprawić, polać sałatkę.

wtorek, 16 czerwca 2015

Drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką.

Od początku czerwca piekę tylko z rabarbarem lub truskawkami. Mam wielka listę truskawkowych przepisów do wypróbowania i pomalutku wykreślam kolejne pozycje. Tym razem padło na drożdżówki z owocami i kruszonką - widziałam je na wielu blogach kulinarnych i w końcu sama postanowiłam przyrządzić swoją wersję. Do ich przyrządzenia wykorzystałam przepis na ciasto z moich cynamonowych bułeczek. Polecam, smacznego:)

na 10 dużych drożdżówek:

ciasto:
szklanka mleka,
2 jajka,
80 g  cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g szklanki mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży

opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej

na kruszonkę:
1/3 kostki zimnego masła,
ok. 6 łyżek mąki,
ok. 4-5 łyżek cukru

ok. 150 g truskawek,
kilka cienkich łodyg rabarbaru

Mleko i cukier połączyć, podgrzać (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10-15 minut, można podsypać delikatnie mąką). Przełożyć do wysmarowanej  oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na  godzinę. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki, umieścić je na blaszkach zachowując duże odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-45 minut. Gdy bułeczki będą wyrośnięte, w każdej z nich zrobić głębokie wgłębienie dnem szklanki, nasypać odrobinkę bułki tartej (zapobiega nadmiernemu nasiąknięciu ciasta sokiem z owoców) i nałożyć po 2-3 truskawki i kilka kawałeczków obranego i pokrojonego rabarbaru. Składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć palcami (w razie potrzeby można dodać więcej mąki lub masła). Posypać nią drożdżówki i piec w 190 stopniach ok. 25-30 minut (do zarumienienia).

niedziela, 14 czerwca 2015

Botwinka

W sezonie na botwinkę zupa o tej samej nazwie jest chyba obowiązkowa. Każdy przyrządza ją troszkę inaczej; ja warzywa starłam na tarce, dodałam sporo listków botwinki i podałam całość z jajkiem na twardo. Idealna na troszkę chłodniejsze dni czerwca. Smacznego:)

ok. 6 szklanek domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
2 małe pęczki botwinki,
kilka młodych ziemniaków,
duża marchewka,
pietruszka,
ćwierć selera,
pół małego pora,
3 łyżeczki soku z cytryny,
kilka łyżek śmietanki 18%,
mały pęczek koperku,
sól, pieprz, szczypiorek i jajka na twardo do podania

Buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Większość liści botwinki pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić je do gotującego się bulionu. Gotować prawie do miękkości, wrzucić buraczki i listki, wlać sok z cytryny. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodać śmietankę do smaku i ewentualnie doprawić. Gotową zupę posypać koperkiem i szczypiorkiem, podawać z jajkiem lub innymi ulubionymi dodatkami do botwinki.

piątek, 12 czerwca 2015

Francuska tarta z kurczakiem, pomidorami i fetą

Dziś francuska tarta w szybszej wersji, bo bez zalewy i przekładania do formy. Płat ciasta wystarczy tylko umieścić na blaszce, a na nim rozłożyć ulubione składniki. Polecam zwłaszcza na pikniki, bo nie traci szybko świeżości,  łatwo ją przewieźć i bez problemu zjeść:) Smacznego:)

płat ciasta francuskiego,
upieczona lub usmażona pierś kurczaka (ja użyłam mięsa z dwóch dużych udek),
duży pomidor,
opcjonalnie kilka suszonych pomidorków,
kilka plastrów fety,
kilka łyżek startego parmezanu,
mała cebula,
tymianek, rozmaryn, pieprz

Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce i zawinąć do środka każdy brzeg. Nakłuć je widelcem (oprócz zawiniętych brzegów) i posypać parmezanem. Na nim rozłożyć kawałeczki kurczaka, pokrojone pomidory i cebulę. Wkruszyć fetę, doprawić pieprzem i ziołami, ewentualnie posypać dodatkowym parmezanem. Piec w 190-200 stopniach około 30 minut (do zarumienia się ciasta i wyrośnięcia boczków).


środa, 10 czerwca 2015

Tarta z truskawkami i czekoladowym serkiem

Wraz z sezonem na pyszne owoce lata zbliża się czas na owocowe tarty. Tym razem nadzienie przyrządziłam z kremowego serka i mlecznej czekolady. Jeśli chcemy, by krem był bardziej czekoladowy, warto użyć czekolady gorzkiej, a następnie dosłodzić całość cukrem pudrem. Smacznego:)

Polecam też moje inne przepisy na tarty, które będą idealne z truskawkami:
tarta z kremem patissiere,
tarta czekoladowa,
tarta z kremowym serkiem

na spód do tarty:
250 g mąki,
125 g masła,
2 żółtka,
2 łyżki cukru pudru,
łyżeczka cukru waniliowego

nadzienie:
400 g kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Twój Smak, Philadelphia),
200 g mlecznej czekolady,
opcjonalnie skórka otarta z małej pomarańczy

truskawki

Spód przyrządzić według tego przepisu. Krem: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Serki utrzeć, by były puszyste (ok. 2-3 minut). Dodać skórkę, ucierać i stopniowo wlewać ostudzoną czekoladę. Krem wyłożyć na upieczony spód, chłodzić całość kilka godzin, aż krem trochę stwardnieje (najlepiej chłodzić całą noc). Przed podaniem tartę udekorować truskawkami lub innymi ulubionymi owocami.

wtorek, 9 czerwca 2015

Arbuzowo-truskawkowe lody na patyku

Na zbliżające się upały idealna będzie chłodząca, ale zdrowa przekąska w formie domowych lodów na patyku. Nie zawierają tyle cukru co sklepowe, a poza tym do ich przyrządzenia możemy wykorzystać ulubione owoce. Dzisiejszy przepis to tak naprawdę zamrożony koktajl z arbuza i truskawek, który wspaniale gasi pragnienie. Polecam, smacznego:)

Przepis Laury Vitale

na 4-5 foremek:
ok. 2 szklanek pokrojonego arbuza,
ok. 1-2 szklanek truskawek (kilka odłożyć i pokroić na plasterki),
2 łyżki wody,
odrobina soku z limonki,
opcjonalnie cukier puder lub miód do posłodzenia

Owoce wraz z sokiem z limonki przełożyć do blendera i zmiksować na koktajl. Dosłodzić do smaku. Płyn przelać do foremek (do 3/4 wysokości), do których wcześniej nałożyć po kilka plasterków truskawek. Zamknąć foremki, mrozić najlepiej przez całą noc. Gotowe lody najłatwiej wyciągniemy, gdy na chwilę zanurzymy foremki w gorącej wodzie.

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Makaron z kurczakiem i botwinką

Staram się korzystać z sezonowych warzyw i owoców - teraz oprócz truskawek i rabarbaru pyszna jest również botwinka. Możemy przyrządzić z niej zupę o tej samej nazwie, ale jej liście są też smaczne, gdy potraktujemy je jak szpinak. Do przyrządzenia tego dania zainspirował mnie mój wcześniejszy przepis na makaron po florencku. Polecam na szybki i nieskomplikowany obiad. Smacznego:)

dla 2 - 3 osób:

podwójna pierś kurczaka,
pęczek lisci botwinki,
ok. szklanki śmietanki 18% (może być też kremówka),
2 ząbki czosnku,
kilka plasterków fety,
opcjonalnie łyżeczka masła,
kilka łyżek startego parmezanu,
sól, pieprz, ulubione przyprawy do drobiu (np. suszone zioła, słodka papryka)
makaron do podania

Kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć ulubionymi przyprawami i usmażyć na małej ilości tłuszczu. Odłożyć na bok. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekany czosnek i pokrojone na duże kawałki liście botwinki.  Dodać kawałeczek masła i krotko smażyć, tylko do momentu, kiedy botwinka zmięknie i zmniejszy objętość. Dodać kurczaka i zalać wszystko śmietanką. Zamieszać, dodać parmezan (ok. 2 łyżek) i poczekać kilka minut, aż sos zgęstnieje (gdyby sos był za rzadki, można ewentualnie zagęścić go odrobiną mąki). Doprawić solą i pieprzem, wkruszyć fetę. Sos podawać z makaronem. Danie posypać resztą parmezanu.


sobota, 6 czerwca 2015

Sałatka z młodych ziemniaków i rokpola

Uwielbiam młode ziemniaki, mogę je nawet jeść bez żadnych dodatków, tylko w towarzystwie zsiadłego mleka. Z takich ziemniaczków można jednak przyrządzić pyszną, wiosenną sałatkę. Rokpol możemy zastąpić dowolnym ulubionym serem z niebieską pleśnią. Smacznego:)

ok. 10 młodych ziemniaków,
ok. 100 g rokpola,
kilka dużych rzodkiewek,
2-3 jajka na twardo,
3 gałązki selera naciowego,
mały pęczek koperku,
opcjonalnie pół cebuli lub kilka łyżek szczypiorku,
sól, pieprz, granulowany czosnek (do smaku)
kilka łyżek majonezu,
kilka łyżek jogurtu greckiego

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić. Pokroić wraz z rzodkiewkami i jajkami na małe kawałki, seler i cebulę posiekać w drobną kostkę. Połączyć pokrojone składniki, wkruszyć ser (do smaku), dodać posiekany koperek i doprawić. Wymieszać wszystko z majonezem i jogurtem.

czwartek, 4 czerwca 2015

Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką

Nie ma dla mnie smaczniejszych wypieków niż ciasta drożdżowe z owocami. Mimo że zazwyczaj nie jadam dużo słodyczy, drożdżówki mogę zjeść całkiem sporo:) Dziś kolejny sezonowy klasyk - prosty placek z rabarbarem i kruszonką, do którego idealnie pasowałyby również truskawki. Ja upiekłam swoje ciasto w blaszce większej niż zalecano w oryginalnym przepisie, ale jeśli skorzystamy z formy o wymiarach 23x30, będzie ono wyższe. Polecam oblać gotowy wypiek lukrem. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)


 3/4 szklanki ciepłego mleka,
4 dag świeżych drożdży,
3 szklanki mąki,
4 żółtka (w temperaturze pokojowej),
3/4 szklanki cukru,
100 g masła,
ok. 5 łodyg rabarbaru

na kruszonkę:
1/3 kostki masła,
ok. 3-5 łyżek mąki,
ok. 3-5 łyżek cukru

na lukier:
kilka łyżek cukru pudru plus odrobina gorącej wody

Zaczyn: drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i cukru, zamieszać i odstawić na 10-15 minut. Rozpuścić masło i odstawić do ostygnięcia. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, żółtkami, cukrem. Wyrabiać ok. 15 minut (nie dodawać mąki, nawet gdyby się kleiło - ja dodałam tylko dwie łyżeczki), pod koniec dodać ostudzone masło i dalej wyrabiać, aż tłuszcz się całkowicie wchłonie. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od rąk, zagnieść w kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. godziny). Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, nałożyć obrany i pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar (nie za dużo, między kawałkami ma być widać ciasto). Posypać kruszonką. Można, nie trzeba, odstawić ciasto jeszcze na 45 minut. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Cukier puder połączyć z wodą w takiej ilości, by powstał lukier. Gotowym oblać upieczone ciasto.

3/4 szklanki ciepłego mleka ( ok. 30--40 stopni)
- 4 dag świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki (ok. 450 g)
- 4 żółtka
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- 100 g masła (bez dodatku oleju)
- szczypta soli
- 5 łodyg rabarbaru ( ok. 70 dag)
na kruszonkę:
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html#sthash.C5Wsbi6c.dpuf
3/4 szklanki ciepłego mleka ( ok. 30--40 stopni)
- 4 dag świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki (ok. 450 g)
- 4 żółtka
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- 100 g masła (bez dodatku oleju)
- szczypta soli
- 5 łodyg rabarbaru ( ok. 70 dag)
na kruszonkę:
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html#sthash.C5Wsbi6c.dpuf

środa, 3 czerwca 2015

Kompot z rabarbaru


 
Nie przepadam za słodkimi napojami ze sklepu, zdecydowanie wolę wypić domowy sok lub kompot. Jako że trwa sezon na rabarbar, proponuję orzeźwiający klasyk w postaci pięknego, bladoróżowego kompotu z rabarbaru. Przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy pokroić łodygi, zalać wodą i w przeciągu 20 minut możemy delektować się pysznym, kwaśno-słodkim napojem. Smacznego:)

ok. 8 grubych łodyg rabarbaru,
ok. 7 szklanek wody,
cukier (do smaku)

Rabarbar pokroić na kawałki (ok. 1 cm). Wrzucić do wrzącej wody z cukrem, gotować do miękkości około 20 minut. Gdyby kompot był za kwaśny, dodać cukru lub wody. Gotowy napój można przecedzić przez sitko starannie wyciskając miąższ rabarbaru.

wtorek, 2 czerwca 2015

Młoda kapusta z koperkiem

Z młodej kapusty przyrządzałam ostatnio oszukane gołąbki oraz smaczną surówkę. Taka kapusta pyszna jest przede wszystkim w tradycyjnej wersji, czyli duszona z koperkiem i przyprawami. Świetna jako samodzielnie danie lub jako dodatek do mięsa czy kiełbasek. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)

główka młodej kapusty,
pęczek koperku,
5 liści laurowych,
10 ziarenek ziela angielskiego,
kilka ziarenek pieprzu,
2 cebule,
2 łyżeczki soli,
2 łyżki oliwy,
2 szklanki wody

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kosteczkę. Warzywa włożyć wraz z przyprawami i oliwą do garnka, podlać wodą i dusić do miękkości (około 30 minut). Pod koniec dodać posiekany koperek.