niedziela, 31 maja 2015

Kakaowe muffinki Nigelli Lawson


Kiedy mam ochotę upiec coś na szybko, zazwyczaj sięgam po muffinki. Zawsze przyrządzam je w innej wersji, a tym razem wybrałam czekoladowe babeczki według Nigelli. Mimo że nie zawierają mojego sprawdzonego dodatku kwaśnej śmietany, są wilgotne i długo zachowują świeżość. Najlepsze jeszcze troszkę ciepłe, z płynną czekoladą:) Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)

Polecam też wiele innych moich przepisów na muffinki:)

250 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
2 łyżki kakao,
175 g cukru pudru,
150 g posiekanej czekolady lub groszków czekoladowych (ja użyłam mlecznej, ale można tez wykorzystać gorzką lub białą),
250 ml mleka,
90 ml oleju,
duże jajko,
opcjonalnie łyżeczka ekstraktu waniliowego

W jednej misce wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier puder, czekoladę - zostawić odrobinę na wierzch), w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek i szybko wymieszać - tylko do połączenia. Ciasto nakładać do foremek (najlepiej silikonowych) i piec w 200 stopniach ok. 20 minut.

piątek, 29 maja 2015

Prosta sałatka ze szpinakiem i fetą

Odkąd tylko na naszej działce wyrósł młody szpinak, zajadamy się nim bezustannie. Lubię dodawać go do na dań makaronowych, kanapek oraz oczywiście do sałatek. Tym razem banalnie prosta, kilkuskładnikowa kompozycja, którą podałam do mojej ryby w greckim w sosie. Będzie idealna również jako dodatek do mięs i wszelkich pyszności z grilla. Smacznego:)

Polecam również moje inne przepisy z dodatkiem szpinaku, np.: makaron po florencku, makaron z mięsem i cukinią, tarta ze szpinakiem i wędliną.

na duży talerz sałatki:
duża garść szpinaku,
pół czerwonej cebuli,
1-2 łyżki suszonej żurawiny,
kilka plastrów sera typu feta,
sól, pieprz,
oliwa extra virgin plus opcjonalnie kilka kropel octu balsamicznego

Cebulę pokroić na półplasterki i rozdzielić je na piórka. Fetę pokroić w kostkę. Na talerz wyłożyć szpinak, na nim ułożyć pozostałe składniki sałatki. Doprawić, skropić oliwą i octem balsamicznym. Podawać do mięsa lub ryby.

środa, 27 maja 2015

Makaron z mięsem mielonym i cukinią oraz recenzja noży od Victorinox



Dziś szybkie w przygotowaniu danie makaronowe, jak zwykle inspirowane kuchnią włoską. Do jego przyrządzenia użyłam warzyw, które akurat miałam w lodówce, dlatego radzę traktować ten przepis jako bazę i zamieniać składniki w zależności od naszych preferencji czy zaopatrzenia:) W przygotowaniu dania pomogły mi dwa szwajcarskie nożyki od Victorinox, które otrzymałam od firmy w celu ich przetestowania. 

Nożyk wielofunkcyjny:

 Od producenta: 

Wysokiej jakości nożyk z ząbkowanym ostrzem służący do drobnych prac kuchennych.  Rękojeść wykonana jest z antyposlizgowego plastiku o wysokiej wytrzymałości. Nóż ten doceniany jest zarówno przez profesjonalnych kucharzy jak  początkujących fanów kuchni. Ostrze Victorinoxa zapewnia dobre parametry cięcia i pozostaje ostry na bardzo długi czas.
     
Długość ostrza: 10,5 cm
Długość całkowita: 21 cm
Wykonanie: Stal nierdzewna (ostrze), Polipropylen (rękojeść)
Waga: 26 g
   
Jeden z najpopularniejszych modeli Victorinoxa, nazywany często pikutkiem. Gwarantujemy że jeśli użyjesz go raz, zamówisz od razu kilka dla siebie , dla rodziny i znajomych. Niesamowite ostrze, wysoka jakość, dobra wytrzymałość oraz poręczność i cena. To zdecydowało o sukcesie tego nożyka.

Po więcej informacji zapraszam tutaj.

Nożyk do obierania:
 Od producenta:

 Uniwersalny nóż do obierania warzyw i owoców z prostym ostro zakończonym ostrzem długości 10 cm i długości całkowitej 20,5 cm. Rączka polipropylenowa zapewnia pewny chwyt oraz trwałość na odbarwianie i uszkodzenia. Doskonała stal nierdzewna Victorinox. Nóż można myć w zmywarkach.

Po więcej informacji zapraszam tutaj.

Moja opinia:


Oba noże są malutkie i dość lekkie. Dla mnie wydają się idealnie wyważone – dzięki małym trzonkom świetnie leżą w dłoni i szybko się nimi pracuje. Myślę, że ich wielkość i waga mogłaby jednak utrudnić pracę panom. Co oczywiste, tak małe ostrze sprawdzi się najlepiej do krojenia czy obierania składników, które również nie są duże (wiadomo, że z arbuzem czy dynią taki nożyk miałby problem, trudno byłoby również operować nim podczas krojenia wielkiego bochenka chleba:) )

Jeśli chodzi o wygląd,  to najbardziej zwracają uwagę charakterystyczne ząbki, które posiadają oba produkty. Dzięki nim, te maleństwa są naprawdę piekielnie ostre:) To ich zdecydowanie największa zaleta, a z nią idzie w parze bezpieczeństwo – ostrym nożem łatwiej i szybciej się pracuje; nie trzeba używać siły, by coś przekroić, więc prawdopodobieństwa skaleczenia jest mniejsze. Ważne, że ostrza nożyków są sztywne i stabilne.

Nożykiem do obierania z łatwością obierzemy, ale też przekroimy nie tylko miękkie owoce i warzywa (na przykład pomidory), ale również te twardsze – marchew, selera korzeniowego czy cukinię. Przyrząd idealnie sprawdza się również do krojenia mniejszych kawałków mięsa, wędlin czy serów – nic się do niego nie przykleja, a plasterki możemy pokroić naprawdę cienko.

Nożyk wielofunkcyjny nie jest zakończony szpicem, co na początku troszkę mnie zdziwiło. Noży o okrągłym zakończeniu używam zazwyczaj tylko do smarowania. Mimo tego, nóż świetnie sprawdza się przy drobnych pracach kuchennych. Z łatwością pokroimy nim składniki do sałatki czy warzywnej potrawki. Wydaje mi się jednak, że minimalnie szybciej i łatwiej kroiło mi się nożykiem do obierania, który w swojej kuchni będę traktować jako nożyk uniwersalny.

Uważam, że wielką zaletą produktów jest ich cena – za 20 zł otrzymamy nożyk,  którym co prawda nie pokroimy wszystkiego do dusza zapragnie, ale na pewno wykorzystamy go do prostych, codziennych czynności w kuchni. Wielu osobom może spodobać się fakt, że trzonki noży dostępne są w kilku kolorach:)

Niestety, nie mogę jeszcze wypowiedzieć się na temat trwałości noży oraz tego, jak często należy je ostrzyć. W ciągu dalszego użytkowania, zamierzam jednak to obserwować, a w odpowiednim czasie zaktualizować informację dotyczącą tych cech.

Podsumowując, nożyki firmy Victorinox są naprawdę poręczne, łatwo i szybko przyrządzić przy ich pomocy nieskomplikowane danie. Najlepiej sprawdzą się do przygotowania warzyw i owoców. Myślę, że będą idealne przede wszystkim dla pań oraz osób niedoświadczonych w kuchni lub tych, którzy obawiają się dużych, ostrych noży. Oczywiście sprawdzą się świetnie wtedy, gdy poszukujemy dobrego produktu w naprawdę niskiej cenie. Ja z chęcią do nich powrócę i na pewno będę ich często używać w trakcie gotowania. Sama lubię duże noże, więc zastanawiam się nad wyborem jakiegoś z szerokiego asortymentu firmy. Polecam:)


Noże możemy zakupić na stronie http://ostry-sklep.pl/ 

A teraz przepis na makaron:

dla 3 osób:

mala cukinia,
marchewka,
ćwierć małego selera korzeniowego,
garść szpinaku, 
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 300 g mięsa mielonego,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
ok. 1/2 szklanki wody lub bulionu,
1/3 szklanki czerwonego wina,
sól, pieprz, bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano,
starty parmezan do posypania gotowej potrawy, 
makaron do podania

Warzywa (oprócz szpinaku) obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso przesmażyć na małej ilości tłuszczu, co jakiś czas rozbijając je na mniejsze kawałki. Po kilku minutach dodać pokrojone warzywa (oprócz czosnku - dodac go, gdy mięso i warzywa będą prawie gotowe), smażyć do miękkości. Zalać wszystko winem, zredukować do połowy i dodać koncentrat z wodą lub bulionem. Przyprawić do smaku i gotować ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać szpinak i poczekać chwilkę, aż zmięknie. Danie podawać z makaronem, posypać startym parmezanem.



wtorek, 26 maja 2015

Ryba pieczona w greckim sosie z pomidorów i cebuli

Bardzo lubię smaki kuchni greckiej, dlatego kiedy znalazłam przepis na pieczoną rybę w pomidorowym sosie, wiedziałam, że będzie mi smakować. Do tego przepisu możemy użyć ulubionej ryby o białym mięsie, ja wykorzystałam dorsza. Danie podałam z ryżem oraz prostą sałatką ze szpinakiem i fetą. Smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj.

na 2 porcje:
ryba o białym mięsie (2 filety),
puszka pomidorów,
łyżeczka koncentratu pomidorowego, ew. ketchupu,
3 małe cebule,
pół małej cytryny,
2 ząbki czosnku,
1/4-1/2 szklanki czerwonego wina,
1/8 łyżeczki cynamonu,
sól, pieprz,słodka papryka w proszku,  ew. cukier do smaku, natka pietruszki

Rybę ułożyć w blaszce lub naczyniu do zapiekania,  przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 10-15 minut. Przygotować sos: cebulę posiekać w piórka i zeszklić na małej ilości tłuszczu, dodać drobno posiekany czosnek, a po chwili wlać wino. Zredukować płyn do połowy, dodać koncentrat i rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem. Doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut, do zgęstnienia. Gotowy sos posypać natką pietruszki i zalać nim rybę, piec w 200 stopniach ok. 25 minut.

niedziela, 24 maja 2015

Delikatna potrawka z kurczaka z cytryną i koperkiem

Bardzo lubię pikantne smaki, ale od czasu do czasu mam ochotę na jakieś bardzo delikatne danie. W takich przypadkach świetnie sprawdza się pyszna potrawka z gotowanym mięsem kurczaka, koperkiem i cytryną. Ja podałam potrawę z kuskusem, ale idealnym dodatkiem będzie również kasza jaglana lub ryż. Przepis znalazłam tutaj, smacznego:)

dla 3 osób:
4 spore udka z kurczaka (całe),
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, ćwierć selera),
ok. 4 łyżek śmietanki 18%,
cebula,
łyżka masła,
łyżka lub dwie mąki,
sok wyciśnięty z jednej cytryny,
sól, pieprz, pęczek koperku, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i ziarenek pieprzu

Udka umyć, warzywa z włoszczyzny obrać i pokroić na kawałki. Przyrządzić wywar: mięso i warzywa zalać wodą, dodać ziele, pieprz w ziarenkach i liść laurowy, gotować ok. 1.5 godziny, co jakiś czas zbierając szumowiny. Gotowy można  przefiltrować przez sito wyłożone gazą. Wyciągnąć składniki z wywaru, ściągnąć mięso z udek i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na małej ilości oleju, dodać mięso i zalać uprzednio przyrządzonym wywarem ( powinien być 2 cm ponad mięsem). Wrzucić łyżkę masła, pokrojone warzywa z wywaru (opcjonalnie), dolać sok z cytryny i gotować na małym ogniu około 10 minut. Zagęścić potrawkę mąką rozmieszaną ze śmietanką, doprawić, wymieszać i dodać koperek. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

piątek, 22 maja 2015

Oszukane gołąbki

Gołąbki to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Kiedy pojawiła się młoda kapusta, postanowiłam przyrządzić je w trochę innej, szybszej wersji, czyli w postaci gotowanych klopsików nadziewanych kapustą. Moje oszukane gołąbki możemy przygotować na dwa sposoby- najpierw podsmażyć, a potem ugotować w sosie pomidorowym lub ugotować w bulionie i podać polane sosem. Tak czy inaczej zawsze będą pyszne. Smacznego:)

ok. 600 g mielonego mięsa,
ok. 2/3 małej główki młodej kapusty (powinno być jej trochę mniej niż mięsa),
ok. 150 g ryżu,
jajko (lub dwa),
opcjonalnie mała, drobno pokrojona i przesmażona cebula,
opcjonalnie kilka łyżek bułki tartej (tyle, by klopsiki się nie rozpadały),
sól, pieprz, majeranek
ew. bulion jarzynowy lub drobiowy do ugotowania klopsików

sos pomidorowy według przepisu na sos do faszerowanych cukinii (z podanego przepisu wychodzi dużo klopsików, dlatego może być potrzeba przygotowania podwójnej porcji sosu)

Kapustę poszatkować lub posiekać w kostkę, podgotować kilka minut we wrzątku, odcedzić. Składniki na klopsiki połączyć i dokładnie wyrobić. Formować klopsiki dowolnej wielkości (mniejsze szybciej się ugotują; warto przyrządzić jednego na próbę, by sprawdzić ilość przypraw oraz konsystencję) i ugotować w bulionie lub też podsmażyć, a następnie ugotować w sosie pomidorowym. Podawać z ziemniakami i surówką.

środa, 20 maja 2015

Surówka z młodej kapusty

Nie wyobrażam sobie obiadu bez warzyw. Korzystając z sezonu na młodą kapustę przygotowałam więc szybką surówkę, która będzie idealnym dodatkiem do mięsa lub po prostu lekką i zdrową przekąską. Zazwyczaj do moich surówek dodaję sporo włoszczyzny, ponieważ zawsze mam ją w domu, ale w takiej sałatce świetnie będą smakować też inne warzywa (np. papryka, rzodkiewki) czy ulubione zioła. Smacznego:)

pół główki małej, młodej kapusty,
duża marchewka,
2 małe pietruszki,
ćwierć dużego selera,
mały por,
garść natki pietruszki, koperku i rzeżuchy,
olej o mało wyrazistym smaku np. rzepakowy (do skropienia surówki),
sól, pieprz

Kapustę poszatkować, pora pokroić na półplasterki. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki sałatki połączyć, doprawić, posypać ziołami i skropić delikatnie olejem. Odstawić na 15 minut, podawać do mięsa.

poniedziałek, 18 maja 2015

Jabłecznik z budyniem

Mam jeszcze sporo domowego musu jabłkowego, więc co jakiś czas próbuję nowego przepisu na ciasta z jabłkami. Tym razem upiekłam smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu jabłecznik z budyniem. Przy jego przygotowaniu warto pamiętać, że to, jak bardzo słodki jest budyń oraz mus ma wpływ na smak ciasta (jak bardzo będzie słodkie). Ja użyłam budyniu waniliowego, ale można przyrządzić ciasto z innym ulubionym budyniem, na przykład czekoladowym czy karmelowym. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)

Polecam też moje przepisy na ucierany jabłecznik i szarlotkę:)

na blaszkę o wymiarach 24x40 cm:

 2 szklanki mąki pszennej,
 szklanka mąki krupczatki,
 2 jajka (zimne),
 16 g cukru waniliowego,
 3/4 szklanki cukru pudru,
 250 g zimnego masła,
 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 2 budynie,
 litr mleka (do budyniu; można użyć trochę mniej),
 litrowy słoik domowego musu jabłkowego z cynamonem

Przesianą mąkę połączyć z proszkiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać posiekane w kostkę masło i palcami wyrobić na kruszonkę. Dodać jajka i zagnieść ciasto (powinno ładnie się połączyć, ale gdyby było za suche, można dodać trochę zimnej wody; w przypadku, gdy będzie zbyt klejące, odrobinę mąki). Podzielić je na dwie części, jedną rozłożyć palcami na dnie blaszki (natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia) i nakłuć widelcem. Na spód nałożyć mus jabłkowy, wyrównać. Ugotować budynie z cukrem na litrze mleka i gorący wylać na jabłka, poczekać, aż odparuje. Po kilku minutach nałożyć rozwałkowaną wcześniej drugą porcję ciasta (trzeba rozwałkować ją na tyle, by zakryła warstwy - warto przymierzyć ciasto do blaszki, by sprawdzić, czy pasuje; najłatwiej wałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia - wtedy nie będzie się przyklejać do wałka). Nakłuć i piec w 200 stopniach około 45-50 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem. Należy kroić całkowicie wystudzone ciasto, gorące lub ciepłe będzie się rozlatywać!

sobota, 16 maja 2015

Kurczak pieczony pod serowo-warzywną kołderką

Jakiś czas temu przyrządziłam pyszną karkówkę w keczupie. Marynata do mięsa tak mi posmakowała, że postanowiłam upiec w niej również kurczaka. Wymyśliłam do niego jednak jeszcze kilka dodatków w postaci sera i warzyw, dzięki czemu pojedyncza pierś stała się bardziej sycąca i wystarczyła na dwie porcje. Do tego przepisu polecam użyć ulubionych warzyw lub takich, które mamy w lodówce:) Smacznego:)

pojedyncza pierś z kurczaka (rozcięta na dwa, lekko rozbite plastry),
kilka łyżeczek keczupu plus kilka łyżeczek majonezu,
warzywa starte na tarce o dużych oczkach:
marchewka,
pietruszka,
ćwierć małego selera,
mały por,
dwa duże plastry żółtego sera,

na marynatę:
 3-4 łyżki oleju,
1-2 łyżki octu balsamicznego,
2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę),
cebula pokrojona w piórka,
łyżeczka majeranku,
po 3/4 łyżeczki tymianku i rozmarynu,
½ łyżeczki ostrej papryki,
sól, pieprz,

 Warzywa przesmażyć na małej ilości tłuszczu, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Składniki marynaty połączyć i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie przełożyć do żaroodpornego naczynia lub blaszki (można dodać cebulę z marynaty), posmarować keczupem i majonezem (wystarczy cienka warstwa). Piec około 10 minut w 190 stopniach, następnie na każdy plaster kurczaka nałożyć porcję warzyw oraz plaster sera i dopiec jeszcze około 15-20 minut (do miękkości mięsa). Podawać z warzywami, ziemniakami lub zestawem surówek.

czwartek, 14 maja 2015

Francuska tarta z kurczakiem i brokułami


Zazwyczaj przyrządzam tarty na kruchym cieście, jednak ostatnio wolałam coś lżejszego i szybszego w przygotowaniu. Ciasto francuskie sprawdziło się tu idealnie, lecz warto pamiętać o wcześniejszym podpieczeniu spodu. Zazwyczaj jako obciążenie wykorzystuję tradycyjne  fasolki, pomyślałam sobie jednak, że składniki, czyli kurczak i brokuły, również się do tego nadają.  Myślę, że od tej pory tę metodę będę testować również przy innych tartach, bo rezultaty eksperymentu były pozytywne:) Przepis miałam zapisany na karteczce od dawna, niestety nie pamiętam, gdzie go znalazłam. Smacznego:)

duży płat ciasta francuskiego (najlepiej XXL),
200 g kwaśnej śmietany,
2 jajka,
pojedyncza pierś z kurczaka,
brokuł,
mały por,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, curry lub inna ulubiona przyprawa do kurczaka

Ciasto francuskie rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem. Kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić i usmażyć z drobno pokrojonym porem na oliwie. W tym czasie ugotować różyczki brokułu. Ostudzone składniki wyłożyć na ciasto i podpiec je przez 10-15 minut w 200 stopniach. W tym czasie wymieszać śmietanę z jajkami, solą i pieprzem. Mieszankę wlać na tartę i piec jeszcze 15 -20 minut (do ścięcia się wierchu i lekkiego zarumienienia ciasta).

wtorek, 12 maja 2015

Granola z żurawiną, morelami i kokosem

Granola to smaczna i zdrowa przekąska, która jest również wspaniałym dodatkiem do deserów. Dziś proponuję moją wersję tej owsianej mieszanki, do której dorzuciłam moje ulubione bakalie. Oczywiście zamiast moreli i  żurawiny można użyć innych suszonych owoców. Obok przepisu na granolę przedstawiam również szybki szybki, jogurtowy deser z jej dodatkiem. Smacznego:)

3 szklanki płatków owsianych (górskich),
1/2 szklanki migdałów,
1/2 szklanki orzechów włoskich,
3/4 szklanki suszonej żurawiny,
3/4 szklanki suszonych moreli,
1/4 szklanki brązowego cukru,
1/2 szklanki miodu,
1/2 szklanki oleju,
1/2 łyżeczki cynamonu,

1/2 szklanki wiórków kokosowych


Wymieszać płatki, cukier, cynamon i posiekane orzechy. Dodać miód i olej, dobrze wymieszać. Masę rozłożyć na wyłożoną papierem blaszkę, piec w 170 stopniach ok. 35 minut, mieszając co 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika połączyć z żurawiną, posiekanymi morelami i kokosem.

Szybki deser jogurtowy z granolą:

duży kubek jogurtu greckiego,
kilka łyżek granoli,
ulubione świeże owoce

Do szklanek wyłożyć na przemian warstwę jogurtu, granoli i pokrojonych owoców.


poniedziałek, 11 maja 2015

Arbuzada

Przed nami coraz więcej ciepłych dni, dlatego przyda się przepis na orzeźwiający koktajl z arbuza:) Taki napój będzie najlepszy, gdy do jego przygotowania użyjemy dojrzałego, słodkiego owocu; w przeciwnym razie arbuzadę można dosłodzić. Jej przygotowanie jest banalnie proste, potrzebujemy tylko dwóch składników. Przepis znalazłam tutaj . Smacznego:)

na 2-3 porcje:
kilogram schłodzonego arbuza (zważonego ze skórką),
kilka łyżeczek soku z limonki (do smaku)

Z arbuza wyciągnąć miąższ, pozbyć się pestek i pokroić na kawałki. Składniki koktajlu zmiksować w blenderze.

niedziela, 10 maja 2015

Łaciate muffinki

Tym razem muffinki w wersji waniliowo-kakaowej:) Wspominałam już, że za każdym razem piekę inne muffinki i po raz kolejny przekonałam się, że kluczowym składnikiem do ich wypieku jest kwaśna śmietana. Jej dodatek powoduje, że takie babeczki są bardziej wilgotne i dłużej zachowują świeżość. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)

Polecam też wiele innych moich przepisów na muffinki m.in. lukrowane muffinki z brzoskwiniami i kruszonką i muffinki kakaowe z cynamonem

Serdecznie dziękuję Gosi z bloga blonparia.blogspot.com  za wykonanie nowego szablonu do mojego bloga:)

2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru plus dwie łyżki cukru waniliowego,
szklanka kwaśnej śmietany,
2 jajka,
szczypta soli,
1/3 szklanki oleju,
2 łyżki kakao

W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier, sól), w drugiej mokre (jajka, śmietanę i olej). Połączyć zawartość obu misek, szybko, ale dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką i podzielić masę na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao. Do natłuszczonych foremek nakładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut.


piątek, 8 maja 2015

Kremowa zupa cebulowa z białym winem

Dziś delikatna i aromatyczna zupa cebulowa w kremowej wersji. Do jej przygotowania możemy użyć również ziemniaków - ja wykorzystałam białe warzywa (pietruszkę i seler), które były mi wcześniej potrzebne do przygotowania domowego bulionu. Idealna jako pierwsze danie z dodatkiem groszku ptysiowego lub serowych grzanek. Smacznego:)

Polecam też moją francuską zupę cebulową.

ok. 1-1.5l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ja użyłam trochę więcej, bo nie lubię bardzo gęstych zup-kremów),
5-6 dużych cebul,
opcjonalnie dwie małe, ugotowane pietruszki i ćwierć małego, ugotowanego selera,
1/3 szklanki białego wina,
sól, pieprz, płaska łyżeczka cukru
groszek ptysiowy lub grzanki do podania


Cebule obrać i pokroić na półplasterki, doprawić solą, pieprzem i cukrem, smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do skarmelizowania (na małym ogniu, ok. 45 minut). Podlać winem i poczekać kilka minut do zredukowania. Cebule zmiksować na gładko z bulionem - płynu należy dodać według uznania, w zależności od tego, czy wolimy gęstą lub rzadszą zupę. Doprawić, podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

środa, 6 maja 2015

Łosoś w sosie maślano-cytrynowym z białym winem

Dziś kolejny już przepis na łososia - tym razem rybę przygotowałam na patelni grillowej, ale do tego dania możemy ją oczywiście zwyczajnie usmażyć lub upiec w piekarniku. Delikatny sos maślany z cytryną i białym winem idealnie komponuje się z pysznym mięsem łososia. Polecam, smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj
Polecam też mojego kurczaka pieczonego w sosie maślano-cytrynowym z białym winem

na 2 porcje:
2 kawałki łososia (filet),
1/3 szklanki białego wina,
2 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki zimnego masła (masło musi być zimne!),
2 małe ząbki czosnku,
łyżka posiekanego szczypiorku lub szalotki,
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub/i koperku,
sól, pieprz

Łososia przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na patelni grillowej (kilka minut z każdej strony), odstawić. Na patelnię wlać wino i sok z cytryny, dodać czosnek i szczypiorek lub szalotkę. Poczekać, aż wino się zredukuje (1-2 minuty) i po jednej łyżce dodawać masło, cały czas mieszając. Na koniec dodać posiekane zioła i ewentualnie doprawić. Rybę polać sosem, podawać z warzywami, ziemniakami lub ryżem.

wtorek, 5 maja 2015

Włoska sałatka z pieczoną papryką (jak panzanella)

Panzanella to włoska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów. Każdy dodaje do niej swoje ulubione dodatki: sałaty, ogórki, cebulę, a nawet jajka lub tuńczyka. W nowoczesnych wersjach dania czerstwy chleb zastępuje się często grzankami. Poniższy przepis to moja interpretacja tej tradycyjnej włoskiej sałatki - do dressingu użyłam oliwy extra virgin z najwyższej jakości bazylią, która rewelacyjnie pasuje do potrawy. Jeśli nie mamy takiej oliwy, obowiązkowo wrzućmy do niej posiekaną świeżą bazylię. Smacznego:)

na 2 porcje:
rukola,
dwa pomidory,
duża, upieczona i pozbawiona skórki papryka,
czerwona cebula lub szczypiorek,
kulka mozzarelli,
parmezan,
pieczywo na grzanki (typu ciabatta, ew.bagietka),
ząbek czosnku,
sól, pieprz, oliwa extra virgin z najwyższej jakości bazylią (lub oliwa extra virgin plus kilka listków świeżej bazylii)

Grzanki: pieczywo pokroić na małe kawałkii, skropić oliwą, piec ok. 10 minut (do zezłocenia) w temperaturze 200 stopni. Ciepłe posmarować rozciętym ząbkiem czosnku.Na talerzach ułożyć porcje rukoli. Pomidory pokroić na ósemki, paprykę w paski. Szczypiorek posiekać, mozzarellę porwać na kawałeczki. Przygotowane składniki ułożyć na rukoli, parmezan zetrzeć na grube wiórki i ułożyć na wierzchu. Sałatkę doprawić solą i pieprzem oraz polać odrobiną oliwy.



niedziela, 3 maja 2015

Kurczak pieczony w cytrynowo-ziołowej marynacie

Pieczony kurczak miał już wiele odsłon na moim blogu - ostatnio postanowiłam zamarynować go w klasycznej marynacie z ziół i cytryny, która rewelacyjnie pasuje do drobiu. W tym przepisie możemy użyć ulubionych ziół, ja miałam ochotę na włoskie smaki, dlatego użyłam typowej dla tej kuchni kompozycji ziołowej. Jak zwykle kurczaka przyrządziłam w towarzystwie pieczonych warzyw, które w trakcie pieczenia warto posmarować pozostałą marynatą. Smacznego:)

Polecam również inne moje przepisy na pieczonego kurczaka, np.:
kurczak pieczony z ziemniakami,
kurczak pieczony w indyjskiej paście,
kurczak w sosie maślano-cytrynowym z białym winem,
kurczak w miodowo-musztardowej marynacie,
kurczak pieczony z papryką i pomidorami,
pieczone udka w panierce


5 udek kurczaka,
na marynatę:
ok. 6 łyżek oliwy,
sok z połowy dużej cytryny lub jednej małej,
3-4 rodzaje ulubionych ziół do kurczaka- u mnie bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn (ok. 3/4 łyżeczki każdej przyprawy),
łyżeczka granulowanego czosnku,
łyżeczka musztardy,
sól, pieprz

opcjonalnie warzywa do upieczenia razem z kurczakiem (np. ziemniaki, marchewka, seler,por, ząbki czosnku)

Składniki marynaty połączyć i zalać nią kurczaka. Odstawić na 20 minut. Wyłożyć na blaszkę z pokrojonymi warzywami (wcześniej jarzyny obtoczyć w oliwie i ziołach lub marynacie). Piec w 190 stopniach ok. 50 minut, co jakiś czas smarując mięso pozostałą marynatą.

piątek, 1 maja 2015

Drożdżowe ślimaczki z dżemem

Uwielbiam ciasta drożdżowe, bo jak na razie wszystkie tego typu wypieki mi się udają:) Jakiś czas temu bardzo posmakowały mi moje drożdżowe bułeczki z cynamonem, a ostatnio postanowiłam przyrządzić je w wersji bez cynamonu, za to z dodatkiem domowego dżemu z czarnej porzeczki. Oczywiście możemy tu wykorzystać ulubiony dżem czy powidła. Same bułeczki nie są bardzo słodkie, dlatego warto oblać je lukrem. Smacznego:)

na ok. 16 bułeczek:

ciasto:

szklanka mleka,
2 jajka,
80 g  cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g szklanki mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży

dżem (wykorzystałam mały słoiczek, wystarczy ok. 6 łyżek),
na lukier: kilka łyżek ciepłego mleka lub gorącej wody plus kilka łyżek cukru pudru

Ciasto przyrządzić według przepisu na cynamonowe bułeczki.Po rozwałkowaniu posmarować dżemem, kroić na plastry, odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia (jeśli bułeczki mają być do odrywania, nie trzeba zostawiać odstępów lub zostawić małe przerwy). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Upieczone bułeczki oblać lukrem sporządzonym z cukru pudru i mleka lub wody.